Om grooming
Fakta
Grooming er en proces, hvor en seksuel krænker med forførelse, løgn og manipulation bearbejder et barn eller en ung til at medvirke i seksuelle aktiviteter af forskellig karakter. Der er tale om en nøje planlagt strategi, der har til formål at muliggøre en seksuel relation til et barn.
“Vellykket” grooming får det til at se ud, som om barnet eller den unge frivilligt indvilger i de seksuelle aktiviteter, og ofret vil ofte føle sig medskyldig.
Hvordan sker det?
Et grooming-forløb kan strække sig fra få timer til flere måneder eller år.
Forløbet kan fx indledes med, at krænkeren på Facebook eller Snapchat udgiver sig for at være jævnaldrende med ofret, herefter lokker krænkeren ofret til at sende kompromiterende billeder eller videoer af sig selv, og når disse billeder/videoer er i krænkerens besiddelse, bilder krænkeren ofret ind, at hans/hendes familie og venner vil skamme ham/hende ud, hvis de får materialet at se. Herefter kan krænkeren afpresse ofret til at sende yderlige krænkende materiale.
Offer og krænker
Krænkere udvælger ofte børn eller unge, der er usikre og naive, da det gør det lettere for krænkeren at opretholde autoritet. Andre typiske ofre er børn og unge, der ikke er så bevidste om egne grænser og derfor er nemmere at overtale til seksuelle aktiviteter.
Hemmeligholdelse
Grundlæggende for grooming er, at krænkeren søger at få ofret til at holde deres relation hemmelig for omverdenen; enten gennem etablering af “et særligt bånd” mellem de to, via trusler om ydmygelse og vold, eller ved at krænkeren manipulerer ofret til at tro, at det er barnets egen skyld: “Du kunne jo bare have sagt nej”.
Tillidsbrud
Følgerne af grooming kan være alvorlige. Det kan ødelægge barnets tillid til andre mennesker for altid, da tillidsbruddet for de fleste ofre er et alvorligt traume. Samtidig fremkalder grooming skyld og skam hos ofret, som kan opleve (eller endda få fortalt), at han/hun har et medansvar for de ydmygende situationer, idet han/hun havde tillid til den voksne.
Tillidsbruddet er det helt centrale element i overgrebet. Derfor behøver der ikke have været fysisk seksuel kontakt mellem krænker og offer, før man kan tale om en dybt traumatiserende oplevelse.
Anti-groomingstrategi
I Klubberne i Roskilde arbejder vi målrettet for, at vores medlemmer har tillid og tiltro til os i en sådan grad, at de kommer til os med det samme, hvis de oplever grænseoverskridende handlinger i både den digitale og den fysiske verden.
Vi lægger desuden dagligt mærke til, om nogle medlemmer pludselig ændrer adfærd og viser signaler på mistrivsel eller omsorgssvigt. Vi drøfter altid observationerne med vores kolleger og leder, og i fællesskab vurderer vi, om forældrene skal inddrages.
Hvis vi får kendskab til potentielle groomere på sociale medier, advarer vi vores medlemmer mod at acceptere venskabsanmodninger fra disse individer, og vi anmelder profilen til Facebooks administratorer.
Hvis skaden allerede er sket, holder vi fokus på ofret og dets beskyttelse. Vi støtter og lytter til ham/hende, og vi hjælper med at sikre eksisterende beviser mod krænkeren.